Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
2
Oktobar–Novembar
2020

Sažetak najvažnijih informacija

 1. Razotkrivena albanska mreža šverca kokaina kojomo se upravljalo iz zatvora u Ekvadoru.

  Europol je 17. septembra 2020. godine objavio informacije o velikoj međunarodnoj operaciji u kojoj je otkrivena jedna od najaktivnijih mreža šverca kokaina od strane lica sa albanskog govornog područja u Evropi. Albanski mediji pretpostavljaju da je bos čuveni četrdesetogodišnji albanski kriminalac. Zanimljivo je da je on u zatvoru u Ekvadoru već šest godina. Ovaj slučaj pokazuje domet kriminalnih grupa sa Zapadnog Balkana, kao i slabost krivičnog pravosuđa u Latinskoj Americi, što omogućava balkanskim kriminalcima da tamo operišu – pa čak i iz zatvora.

  Pročitaj više

 2. Nelegalno oružje na Zapadnom Balkanu: pretnja po Evropu.

  Jugoistočna Evropa je preplavljena oružjem, posebno onim zaostalim iz ratova u Jugoslaviji. Neke od zemalja ovog regiona i dalje proizvode oružje. U Zapadnoj Evropi postoji zabrinutost da se puške, granate i eksploziv iz Jugoistočne Evrope koriste prilikom nasilnih obračuna među bandama, kao i da ih koriste ekstremisti i teroristi. Ovaj članak istražuje domet i prirodu ove pretnje, kao i pokušaje da se kroz Berlinski proces reše problemi.

  Pročitaj više

 3. Organizovani kriminal viđen kroz rodnu prizmu.

  Organizovani kriminal se obično smatra svetom muškaraca. Malo se zna o ulozi žena koje mogu biti što žrtve što počinioci. Ovo pitanje je retko bilo predmet interesovanja na Zapadnom Balkanu, pa ipak postoji jasna veza između kriminala i maskuliniteta u regionu. Ovaj članak posmatra organizovani kriminal na Zapadnom Balkanu kroz rodnu prizmu u nastojanju da se bolje razumeju neformalna pravila koja oblikuju različite uloge za muškarce i žene, i ističe šta se može učiniti da se osmisle mere za suprotstavljanje kojima bi se promenili stavovi, predstave i ponašanje.

  Pročitaj više

 4. Fišing u Severnoj Makedoniji.

  U Severnoj Makedoniji hakeri su postali poznati kada su proizveli da proizvode lažne vesti tokom poslednjih izbora u SAD, a učinili su i nesrazmeran broj krivičnih dela sajber kriminala. Izgleda da sajber kriminal sve više utiče na privatni sektor u Severnoj Makedoniji, posebno kao rezultat tehnike koja je poznata pod nazivom ‘fišing’ (pecanje), a koja se koristi da se ukradu podaci ili izvrši prevara. Ovaj članak objašnjava kako to funkcioniše.

  Pročitaj više

 5. O rušenju informacionih silosa i nedodirljivima: Balkanska kriminološka mreža.

  U našoj mesečnoj temi o rezilijentnosti dr Ana Marija Getoš Kalac, osnivačica i predsedavajuća Balkanske kriminologije i vanredna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, govori o rušenju informacionih silosa između akademske zajednice, civilnog društva, medija i krivičnog pravosuđa na Zapadnom Balkanu, kao i o pretnji koju predstavljaju tzv. nedodirljivi i ulozi akademskog sveta u borbi protiv korupcije.

  Pročitaj više

O ovom izdanju

Hvala vam na pozitivnim povratnim informacijama o Prvom izdanju Biltena o riziku koji je izdala Opservatorija civilnog društva za borbu protiv organizovanog kriminala u Jugoistočnoj Evropi. Cenimo vaše komentare i pozdravljamo predloge za članke i teme koje treba obraditi.

U ovom izdanju bavimo se nedavnom otkrivenim slučajem u vezi s mrežom šverca kokaina, organizovanom od strane lica sa albanskog govornog područja, kojom se upravlja iz Ekvadora. Ovo ilustruje trend koji je Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) istakla u izveštaju iz jula 2020. godine, „Transnacionalna hobotnica: Globalna žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu“, a koji je pokazao kako su kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana aktivne u nekoliko žarišta kriminala širom sveta. Ono što je, takođe, zanimljivo u vezi sa ovim slučajem je da je navodni bos upravljao operacijama trgovine drogom iz zatvora u Ekvadoru.

Donosimo priču od švercu oružja iz Jugoistočne Evrope. Iako ovaj rizik nije novost, problem je zadobio pažnju tek nedavno, s obzirom na to da se puške, granate i eksploziv iz regiona koriste u nasilnim obračunima među bandama u Zapadnoj Evropi, pa postoji zabrinutost da bi oružje moglo da dospe u ruke ekstremista i terorista.

Rod je retko tema povezana sa organizovanim kriminalom. U ovom izdanju, gledamo na organizovani kriminal kroz rodnu prizmu na Zapadnom Balkanu kako bismo bolje razumeli neformalna pravila koja obrazuju različite uloge za muškarce i žene, i ističemo šta se može učiniti da se osmisle mere suprotstavljanja koje bi promenile stav, predstave i ponašanje.

U prošlosti Severna Makedonija je postala poznata po sajber kriminalu i proizvodnji lažnih vesti. Odnedavno su firme u Severnoj Makedoniji žrtve sajber napada, posebno kroz tehniku poznatu kao tzv. fišing (pecanje), a koja se koristi da se ukradu podaci ili izvrši prevara. Objašnjavamo kako to funkcioniše.

Svakog meseca donosimo profil osobe ili organizacije koja radi na jačanju rezilijentnosti na organizovani kriminal i korupciju. U ovom izdanju, razgovarali smo sa dr Ana Marijom Getoš Kalac o Balkanskoj kriminološkoj mreži i tome šta ona čini da unapredi proučavanje organizovanom kriminala na Zapadnom Balkanu i izgradi mrežu između pripadnika akademske zajednice, civilnog društva, medija i krivičnog pravosuđa u regionu.

Ukoliko želite da nas kontaktirate ili želite da doprinesete Biletenu rizika, molimo vas da s nama kontaktirate preko imejla: almedina.dodic@globalinitiative.net.