Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
18
Maj
2024

Izdvajamo iz sadržaja

 1. Kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana igraju važnu ulogu u Holandiji.

  Organizovane kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana postale su glavni igrači u trgovini kokainom preko holandskih luka. U Holandiji su balkanske grupe takođe upletene u uvoz heroina i oružja, trgovinu ljudima, uzgoj kanabisa u zatvorenom prostoru i izvoz sintetičkih droga. Odgovor organa za sprovođenje zakona ograničen je oskudnim resursima i nedostatkom stručnosti u identi­fikovanju balkanskih kriminalnih mreža. Rešavanje izazova kriminala sa Zapadnog Balkana u Holandiji zahtevaće pojačanje međunarodne saradnje, poboljšanje tehnologije detekcije, povećanje finansijskih sredstava za sprovođenje zakona i strože mere za borbu protiv pranja novca.

  Pročitaj više

 2. Balkanske kriminalne grupe koriste nestabilnost u Ekvadoru.

  U proteklih nekoliko meseci, nasilje koje su počinile naoružane bande dovelo je Ekvador do nestabilnosti koja podseća na građanski rat. U određenoj meri se to nasilje pripisati bandama povezanim sa stranim kriminalnim akterima, uključujući one sa Zapadnog Balkana. Istovremeno, povećana nestabilnost i pažnja usmerena ka organizovanom kriminalu mogli bi povećati rizike za neke od ovih aktera koji su do sada mogli da sprovode svoje radnje relativno nekažnjeno.

  Pročitaj više

 3. Crnogorske kriminalne grupe šire uticaj ka Africi.

  Poznato je da su kriminalne grupe sa Zapadnog Balkana aktivne u Latinskoj Americi i da krijumčare kokain u zapadnu Evropu. Međutim, sve je više dokaza da su grupe iz regiona, posebno iz Crne Gore, osvojile teren i u zapadnoj i severnoj Africi, gde krijumčare kokain, hašiš i gorivo. Razmotrićemo činjenice u prilog ovog trenda i izazove kako na njega odgovoriti.

  Pročitaj više

 4. Kriminalci i dalje biraju Zapadni Balkan za oružje.

  Uprkos ratu u Ukrajini i velikoj količini oružja koje ulazi u zemlju, izgleda da kriminalci i dalje biraju Zapadni Balkan za oružje u Evropi - makar za sada. Ovaj članak se bavi najnovijim trendovima u trgovini oružjem na Zapadnom Balkanu i razmatra mogući uticaj rata u Ukrajini na kriminalno tržište.

  Pročitaj više

 5. Srpska policija suzbija krijumčarenje migranata, ali dokle još?

  Od sredine 2022. do kraja 2023. godine došlo je do nasilnih sukoba u kojima su učestvovali krijumčari migranata u blizini granice između Srbije i Mađarske. Krajem 2023. godine, srpske snage bezbednosti pokrenule su veliku akciju protiv krijumčarima u pograničnoj oblasti. Umesto zaustavljanja toka migranata,, došlo je do pomeranja,gurajući mnoge ka Bosni i Hercegovini ka Bosni i Hercegovini. To ukazuje na potrebu za većom regionalnom saradnjom, jer se akcijom u jednoj zemlji tržište prosto premesti u drugu. Situacija zahteva bliskiju koordinaciju između zemalja Zapadnog Balkana i njihovih suseda iz EU, dok se istovremeno mora voditi računa o bezbednosti migranata i poštovanje njihovih ljudskih prava.

  Pročitaj više

O ovom broju

Od objavljivanja izveštaja „Transnacionalna hobotnica: Globalna žarišta organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu“ u julu 2020. godine, pratili smo aktivnosti kriminalnih grupa sa Zapadnog Balkana u inostranstvu. U ovom broju fokusiramo se na tri slučaja u kojima su kriminalne grupe iz regiona aktivne poslednjih godina: Holandija, Ekvador i delovi Afrike. Ovi primeri ilustruju sve veću umešanost balkanskih kriminalnih grupa u neka od svetskih žarišta nezakonitih aktivnosti. Istraživanje za potrebe ovih članaka obezbedila je mreža kontakata Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC) sa lokalnim istraživačkim novinarima, kao i bliska saradnja između regionalnih opservatorija ilegalnih ekonomija, odnosno Jugoistočne Evrope, Zapadne Afrike i Latinske Amerike.

Iako je mnogo pažnje posvećeno krijumčarenju droge i migranata na Zapadnom Balkanu ili grupama iz regiona, manje pažnje se posvećivalo krijumčarenju oružja. U okviru analize GI-TOC-a o rizicima od trgovine vatrenim oružjem iz Ukrajine, u ovom broju pokazujemo da je Zapadni Balkan i dalje glavni izvor nezakonitog oružja u Evropi. Oružje i dalje jeftino i mnogobrojno u regionu, a zalihe su uvećane prilivima iz Turske preko Bugarske, posebno gasnog i startnog oružja. Više o ovoj temi može se naći u predstojećem izveštaju GI-TOC pod nazivom „Tačka okidanja? Trendovi u trgovini oružjem iz sukoba u Ukrajini 2023. godine”.

Opservatorija za ilegalne ekonomije u Jugoistočnoj Evropi već nekoliko godina prati i izveštava o modalitetima, rutama i tržištima krijumčarenja migranata na Zapadnom Balkanu. U ovom broju izveštavamo o velikom obračunu srpskih vlasti krajem 2023. godine sa sve nasilnijim krijumčarima koji operišu duž granice između Srbije i Mađarske i ispitujemo kako je to dovelo do pomeranja tokova migracije ka Bosni i Hercegovini.

Vaše sugestije i predlozi za nove priče su dobrodošli. Ako želite da stupite u kontakt sa nama ili ako imate ideju za priču, kontaktirajte nas na Vanja.Petrovic@globalinitiative.net.