Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
14
Februar
2023

Izdvajamo iz sadržaja

 1. Kriminalne grupe Zapadnog Balkana doprinose nasilju koje je povezano sa drogom u Ekvadoru.

  Ekvador je 2022. godine pogođen nasiljem povezanim sa organizovanim kriminalnim grupama, koje uključuje bombaške napade, nerede u zatvorima i atentat na tri tužioca. „Narko” nasilje je postalo toliko ozbiljno da je vlada proglasila vanredno stanje u novembru 2022. godine. Iako se ova mala latinoamerička zemlja nalazi na više od 10 000 kilometara od Jugoistočne Evrope, njena nestabilnost delimično potiče iz aktivnosti kriminalnih grupa sa Zapadnog Balkana koje su postale veliki igrači u krijumčarenju kokaina od Ekvadora do Zapadne Evrope. Na osnovu istraživanja iz prve ruke u regionu, posmatramo kako i zašto se ovo dešava i objašnjavamo zašto nedavno nasilje možda pomaže ovim grupama da učvrste svoju poziciju u unosnoj lokalnoj ekonomiji droge.

  Pročitaj više

 2. Balkanski borci odlaze da se bore u Ukrajini, stvarajući rizik od pojave organizovanog kriminala.

  Ruska invazija na Ukrajinu, koja traje skoro godinu dana, pokrenula je nezakonite ekonomije u ove dve zemlje, a one imaju uticaj širom sveta, uključujući i Jugoistočnu Evropu. Posmatrači, uključujući The Global Initiative Against Transnational Organized Crime (Globalnu inicijativu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, GI-TOC), pažljivo prate ovu situaciju. Međutim, manje pažnje posvećeno je nekoliko hiljada ljudi iz Jugoistočne Evrope koji su otišli da se bore na ruskoj ili ukrajinskoj strani. U ovom broju posmatramo ovaj fenomen i istražujemo veze sa organizovanim kriminalom, kao i izazove suočavanja sa povratkom ovih boraca u region.

  Pročitaj više

 3. Lažna ili ilegalno dobijena dokumenta na Balkanu omogućavaju lako putovanje kriminalcima širom sveta.

  Policija koja istražuje organizovane kriminalne grupe na ili iz Zapadnog Balkana u više navrata ukazuje na zajedničku nit – lakoću kojom mnogi kriminalci putuju koristeći lažne pasoše ili ilegalno dobijena imigraciona dokumenta iz zemalja regiona. Postoje dva glavna načina na koji kriminalci dobijaju takva dokumenta. Ili fizički menjaju važeći pasoš koji je ukraden ili kupljen na crnom tržištu promenom fotografije ili biografskih podataka, ili ilegalno kupuju važeći pasoš u svoje ime ili pod lažnim imenom podmićivanjem korumpiranog službenika. Razmatramo zašto i kako ovaj problem postoji u regionu i šta se može učiniti da se on suzbije.

  Pročitaj više

 4. Bosna i Hercegovina se suočava sa izazovima sprovođenja zakona u borbi protiv krijumčarenja ljudi.

  Krijumčarenje migranata preko Bosne i Hercegovine je u porastu. Pošto je tranzit kroz ovu zemlju postao teži poslednjih godina zbog strožih graničnih kontrola iz Hrvatske – koja se nedavno priključila šengenskoj zoni – kao i podizanja ograda u nekim oblastima, došlo je do povećane potražnje za krijumčarima koji bi olakšali prelazak granice. U novembru 2022. godine, GI-TOC je u partnerstvu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo organizovao sastanak na kojem je okupio širok spektar zainteresovanih strana koje se bave ovim problemom kako bi o njemu razgovarali i promovisali efikasniju saradnju u suočavanju sa krijumčarenjem ljudi.

  Pročitaj više

 5. GI-TOC je suorganizovao seminar u Atini koji se bavio nedostatkom tema o organizovanom kriminalu u visokom obrazovanju regiona Zapadnog Balkana.

  Iako su organizovani kriminal i korupcija veliki izazovi na Zapadnom Balkanu, ova pitanja se ne analiziraju dovoljno. Deo problema proizlazi iz nedostatka obrazovanja o ovim temama u visokom obrazovanju. Da bi se bavio ovim pitanjem, GI-TOC je suorganizovao naučni seminar u Atini. Rezimiramo glavne teme pokrenute na sastanku, kao i ideje za naredni seminar.

  Pročitaj više