Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
5
Februar–Mart
2021

Izdvajamo iz sardžaja

 1. Renesansa kriminala u Novom Pazaru?

  Niz nasilnih incidenata vratio je Novi Pazar u južnoj Srbiji na kartu žarišta organizovanog kriminala. Ovaj grad, smešten uz ključne puteve trgovine ljudima, nekada je važio za glavno skladište heroina u Evropi. Razmotrićemo njegove prošle i sadašnje veze sa organizovanim kriminalom.

  Pročitaj više

 2. Sintetičke droge na Zapadnom Balkanu.

  Zapadni Balkan je dobro poznat kao tranzitno područje za krijumčarenje narkotika poput kanabisa, kokaina i heroina. Ali, kao što je analizirano u ovom članku, postoje naznake da je region i proizvođač sintetičkih droga, kao i da je potrošnja narkotika u porastu.

  Pročitaj više

 3. Uzburkane vode: krijumčarenje migranata preko Jadranskog mora.

  Nedavne akcije spašavanja na obalama Jadrana u Albaniji i Crnoj Gori ukazuju na to da se sve veći broj migranata krijumčari brodovima iz marina i luka te dve zemlje. Posmatramo nedavne slučajeve i vidimo kako oni ukazuju na izmenu u krijumčarskim rutama i metodama.

  Pročitaj više

 4. Naučene lekcije iz legalizacije kanabisa u Severnoj Makedoniji.

  U martu 2016. godine, Severna Makedonija je legalizovala uzgoj i izvoz kanabisa u medicinske svrhe. Posmatramo naučene lekcije iz iskustva Severne Makedonije u proteklih pet godina, sa posebnim osvrtom na regulativu, kao i na opasnosti da legalno uzgojeni kanabis završi na crnom tržištu.

  Pročitaj više

 5. Osnaživanje mladih u Valoni.

  Grad Valona u južnoj Albaniji ima reputaciju rasadnika kriminalaca koji operišu i u svojoj zemlji i u inostranstvu. Više od 20 godina, Centar za mlade Valona radio je sa mladim ljudima u zajednici, na širenju njihovih vidika i veština, i podržavao ih na putu ka životu u skladu sa zakonom. Razgovaramo sa direktorkom centra, Alketom Dhimitri, o njenom radu, izazovima sa kojima se suočava i prilikama koje primećuje.

  Pročitaj više

O ovom broju

Dobrodošli u peti broj Biltena rizika koji je izdala Opservatorija civilnog društva za borbu protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi. Kao i u prethodnim brojevima, počinjemo razmatranjem žarišta organizovanog kriminala. Ovog puta je to Novi Pazar, grad u južnoj Srbiji. Zatim se bavimo proizvodnjom i upotrebom sintetičkih droga na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Fokusiramo se, takođe, na aktuelne slučajeve krijumčarenja migranata preko obala Albanije i Crne Gore. U brojnim zemljama širom sveta postoji trend koji vodi ka dekriminalizaciji i čak legalizaciji kanabisa. Tu temu razmatramo u kontekstu Zapadnog Balkana, posebno u vezi sa iskustvom Severne Makedonije, koja je pre više od pet godina legalizovala uzgoj, proizvodnju i izvoz kanabisa u medicinske svrhe. Kao i uvek, zaključujemo kratkim opisom rada neke od organizacija civilnog društva sa zapadnog Balkana koje rade na jačanju otpora organizovanom kriminalu. Ovog meseca o izazovima i mogućnostima koje vidi u svom radu sa mladima razgovaramo sa direktorkom Centra za mlade Valona, u južnoj Albaniji. Ako imate predlog za priču ili želite da nam pošaljete povratne informacije, pišite na adresu almedina.dodic@globalinitiative.net.