Vranja, një pikë e nxehtë kriminale në zhvillim

Që nga viti 2019, një vend vazhdon të shfaqet në raportet e mediave dhe policisë në lidhje me trafikimin e drogës dhe të emigrantëve: Vranja, e cila ka të gjitha karakteristikat e një pike të nxehtë të krimit të organizuar. Ky qytet, me një popullsi prej rreth 80 000 banorësh sipas të dhënave zyrtare,1 ndodhet në Serbinë jugore afër Kosovës dhe Bullgarisë përgjatë autostradës E75, që është një itinerar i njohur i trafikimit nga Maqedonia e Veriut në Evropën Qendrore përmes Serbisë dhe Rumanisë.

Qyteti është gjithashtu ekonomikisht i brishtë: paga mesatare është rreth 390 €,2 shumë më e ulët se mesatarja serbe prej 513 €.3 Shkalla e rrezikut të varfërisë së Vranjës prej 31% është shumë më e lartë se niveli kombëtar prej 24% në vitin 2018.4 Ekzistojnë gjithashtu elemente të qeverisjes së dobët: Vranja ka qenë e ngadaltë në zbatimin e një plani anti-korrupsion5 dhe seancat e këshillit bashkiak të qytetit janë të mbyllura për media.6

Vranja është vetëm 20 kilometra nga fshati Veliki Trnovac, i cili deri vonë ishte një vend aq famëkeq për trafikun e drogës, saqë ishte e vështirë edhe për policinë të hynte.7̈ Sidoqoftë, shumica e aktivitetit kriminal duket se është zhvendosur nga Veliki Trnovac në Vranja. Kjo e fundit thuhet se është një qendër për kontrabandën e kanabisit dhe kokainës përgjatë itinerareve të vjetra nga Maqedonia Veriore dhe Kosova fqinje. Përveç kësaj, të paktën një grup nga Vranja mund të ketë lidhje me klanin malazez Shkaljari, një faktor kryesor në tregtinë e kokainës. Lidhjet duket se shtrihen në Rumani dhe ndoshta deri në Amerikën Latine.

Në të vërtetë, një rast i profilit të lartë nga viti 2019 e vendosi Vranjën në hartë. Në mars 2019, policia rumune zbuloi një pako me 1 kilogram kokainë që dyshohej se kishte rënë nga një furgon. Duke ndjekur këtë indicie, ata kapën rreth 1,8 ton kokainë me një nivel pastërtie prej 90%. Ajo ishte mbështjellë me tullumbace në një varkë të përmbysur në bregun e Detit të Zi rreth Deltës së Danubit.8 Vlera e parashikuar e kokainës së kapur ishte 600 milionë €,9 por mund të kishte një vlerë në tregun e rrugës prej dy deri në tri herë më shumë pasi të ishte prerë dhe përzier me substanca të tjera. Për ta thënë këtë në perspektivë, i gjithë buxheti vjetor i qytetit të Beogradit në vitin 2019 ishte pak më shumë se 1 miliard €.

Policia rumune arrestoi dy persona, të dy shoferë kamioni nga Vranja. Hetimi tregoi se kokaina e kishte origjinën në Brazil, hyri në Rumani nga deti përmes Turqisë dhe duhej të arrinte në Serbi në rrugë tokësore,10 ku më pas do të shpërndahej në tregjet në Evropën Perëndimore, kryesisht Belgjikë, Holandë dhe Spanjë.11

Në korrik të vitit 2020, prokurorët rumunë ngritën akuza kundër 14 personave, ku përfshiheshin rumunë, spanjollë dhe ukrainas, si dhe një baron famëkeq libanez i drogës që vepronte nga Brazili. Disa nga të arrestuarit ishin zhytës me ekspertizë në rikuperimin e drogave të hedhura nga anijet.12 Blerësit e synuar dyshohej se ishin një “kartel ballkanik” nga Serbia.13

Sigurisht, u akuzuan vetëm dy shoferët e kamionëve nga Vranja, por askush nga shefat e tyre serbë. Media serbe njoftoi se dy shoferët ishin punësuar nga një person me lidhje me Davor Trajković. Emri i Trajković, i cili thuhet se është nga Vranja, por me sa duket jeton në Moskë,14 është lidhur me trafikun e drogës në të kaluarën.15 Ka zëra se ai ishte përfshirë në vjedhjen e një ngarkese të madhe kokainë në vitin 2014 në Valencia, Spanjë, që shkaktoi ndarjen e një grupi të krimit të organizuar në Kotorr;16 grindja e përgjakshme që rezultoi midis klaneve Skaljari dhe Kavaç ka vrarë pothuajse 50 vetë që nga viti 2015.17 Media njoftoi se Trajkoviq e kishte ndarë koston e dërgesës së vitit 2019 me Igor Dedović, një figurë kryesore në klanin Shkaljari.18 Dedović u vra nga persona të armatosur në janar 2020 në një restorant në Athinë.

Që nga viti 2018, policia në Vranja ka qenë e implikuar të paktën dy herë në aktivitet kriminal. Në vitin 2018, një tjetër kriminel nga Vranja (jo i lidhur me klanin Skaljari) u arrestua me 47 kilogramë kanabis. Grupi të cilit i përkiste, i cili përfshinte oficerë policie,19 ishte aktiv në trafikun e kanabisit nga Kosova në Subotica në Serbinë veriore, nga ku droga kontrabandohej përtej kufirit me Hungarinë.

Në korrik 2019, u arrestua një inspektor policie nga Vranja.20 Policia gjeti 21 kilogramë kanabis në shtëpinë e tij. Inspektori i policisë dyshohej se ishte përpjekur të organizonte që një nga shoferët e kamionëve të përfshirë në dërgesën e kapur të kokainës të përmendur më sipër të zhvendosej nga Rumania në Serbi.21 Prokurorët nga Vranja ngritën një aktakuzë kundër inspektorit të policisë në tetor 2019.22 Gjykata e lartë në Vranja e shtyu paraburgimin e tij gjashtë herë; megjithatë, gjykata e apelit në Nish e liroi atë nga paraburgimi në dhjetor 2019.23

Dyshohet se paratë e drogës po pastrohen në Vranja për të financuar hotele, kazino, kompani, restorante dhe kafene dhe për të blerë makinat luksoze që bien në sy në rrugët e qytetit.

Përveç trafikut të drogës, Vranja është kthyer në qendër për trafikun e emigrantëve nga Maqedonia e Veriut drejt Beogradit dhe në Kroaci ose Hungari. Trafiku i emigrantëve përmes Vranjës duket se është më pak i organizuar sesa trafiku i drogës; pjesa më e madhe e tij mundësohet nga njerëz lokalë të dobishëm ose oportunistë që i transportojnë emigrantë nga një pikë në tjetrën brenda Serbisë.

Emigrantët, kryesisht të rinj nga Siria, Pakistani dhe Afganistani, zakonisht kërkojnë “lidhje për t’u nisur” jashtë qendrës së qytetit të Vranjës për të shmangur zbulimin. Transporti organizohet ose përmes takimeve personale ose përmes telefonave celularë dhe rrjeteve sociale. Emigrantët kanë tendencën të qëndrojnë në qytet (ndonjëherë deri në një muaj) derisa numri i tyre të rritet aq sa duhet dhe më pas të lëvizin si grup. Kjo sugjeron që lëvizja e tyre organizohet nga trafikantët.

Në fakt, vepra penale më e zakonshme brenda dhe përreth Vranjës ka të bëjë me transportimin e emigrantëve me automjetet e udhëtarëve. Shumica e rasteve kanë të bëjnë me emigrantë të cilët janë marrë afër qytetit të Preshevës dhe shkojnë në veri. Thuhet se trafikantët kërkojnë rreth 500–600 € për person për të shkuar nga Maqedonia e Veriut në Serbi.24 Shoferët e automjeteve që kapen (zakonisht të rinj me etni serbe ose shqiptare) shpesh përdorin targat e një makine tjetër.

Rritja e konsiderueshme e trafikut të emigrantëve dhe të drogës, si dhe përfshirja e qartë e disa zyrtarëve të policisë në aktivitete të organizuara kriminale, janë tregues se Vranja po shfaqet si një pikë e nxehtë e krimit të organizuar.

Shënime

 1. Republicki zavod za statistiku, Profil Vranja, nëntor 2020, http://devinfo.stat.gov.rs/SerbiaProfileLauncher/files/profiles/sr/1/DI_Profil_Grad%20Vranje_EURSRB002002008001.pdf

 2. Ibid. 

 3. Pagat mesatare dhe pagat për punonjës, tetor 2020, Enti Statistikor i Republikës së Serbisë (Average salaries and wages per employee, October 2020, Statistical Office of the Republic of Serbia), https://publikacije.stat.gov.rs/G2020/HtmlE/G20201353.html 

 4. Republički zavod za statistiku, Profil Vranja, nëntor 2020, http://devinfo.stat.gov.rs/SerbiaProfileLauncher/files/profiles/sr/1/DI_Profil_Vranje_EURSRB002002008002.pdf; Statistikat e varfërisë së të ardhurave të Eurostat (Eurostat income poverty statistics), 4 dhjetor 2020, https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Income_poverty_statistics&oldid=440992

 5. Beta, Vranje: Druga šansa za borbu protiv korupcije, 30 prill 2019, https://beta.rs/posmatraci/posmatraci-vesti/110324-vranje-druga-sansa-za-borbu-protiv-korupcije

 6. Zyra e Kombeve të Bashkuara për Shërbimet e Projekteve, Mirëqeverisja në nivelin lokal: përvoja nga Serbia (United Nations Office for Project Services, Good governance at local level: experiences from Serbia), 2017, https://swisspro.org.rs/uploads/files/71-874-good_governance_at_local_level_experiences_from_serbia.pdf

 7. Intervistë me një gazetar nga Vranja, nëntor 2020. 

 8. Drejtoria për Hetimin e Krimit të Organizuar dhe Terrorizmit, Komunikatë për shtyp (Directorate for the Investigation of Organized Crime and Terrorism, Press release), 26 mars 2020, https://www.diicot.ro/mass-media/2304-comunicat-de-presa-26-03-2019

 9. Filip Rudic, Rumani arreston dy serbë në bustin e madh të kokainës, (Romania arrests two serbians in major cocaine bust), Balkan Insight, 27 mars 2019, https://balkaninsight.com/2019/03/27/romania-arrests-two-serbians-in-major-cocaine-bust/

 10. Ibid. 

 11. RISE Rumania, Rumania akuzon 16 mbi ilaçe të lara (RISE Romania, Romania charges 16 over washed-up drugs), OCCPR, 15 korrik 2020, https://www.occrp.org/en/daily/12746-romania-charges-16-over-washed-up-drugs

 12. Dosarul ‘Cocaina de la Marea Neagră’ a fost finalizat. DIICOT, DEA și Interpol au ajuns pe urmele drogurilor până în Brazilia, Digi24, 15 korrik 2020, https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/justitie/dosarul-cocaina-de-la-marea-neagra-a-fost-finalizat-diicot-dea-si-interpol-au-ajuns-pe-urmele-drogurilor-pana-in-brazilia-1338209

 13. Ibid. 

 14. Intervistë me një gazetar nga Vranja, nëntor 2020. 

 15. ’Balkanski kartel’ švercovao 1,8 tona kokaina iz Južne Amerike, Blic, 13 gusht 2020, https://www.blic.rs/vesti/hronika/balkanski-kartel-svercovao-18-tona-kokaina-iz-juzne-amerike-saradnici-skaljarskog/0hskmrt

 16. Tamara Marković Subota, Akcija ’Braća Grim’, Ekspress, 25 korrik 2020, https://www.ekspres.net/brejking/hronika/akcija-braca-grim

 17. Walter Kemp, Kanali i vrasjeve: Çfarë zbulojnë atentatet në lidhje me luftën malazeze të drogës (Making a killing: What assassinations reveal about the Montenegrin drug war), GI-TOC, korrik 2020, https://globalinitiative.net/analysis/montenegro-assassinations-drug-war/

 18. Miroslava Derikonjić, Škaljarci švercovali kokain preko Rumunije, Politika, 29 mars 2019, http://www.politika.rs/sr/clanak/426133/Skaljarci-svercovali-kokain-preko-Rumunije

 19. I M, Kod policajaca iz Vranja zaplenjeno 47 kilograma marihuane, Južne vesti, 26 dhjetor 2018, https://www.juznevesti.com/Hronika/Kod-policajaca-iz-Vranja-zaplenjeno-47-kilograma-marihuane.sr.html

 20. J A and A Ž A, Droga i veze sa klanovima policajac iz Vranja kod kog je pronađeno više od 20 kilograma marihuane povezan sa poznatim imenima srpskog podzemlja, Blic, 11 korrik 2019, https://www.blic.rs/vesti/hronika/droga-i-veze-sa-klanovima-policajac-iz-vranja-kod-kog-je-pronadeno-vise-od-20/y0ntfs1

 21. Ana Ž Adžić, Policajac ima veze sa ’kokainom iz Dunava’, Blic, 16 korrik 2019, https://www.blic.rs/vesti/hronika/policajac-ima-veze-sa-kokainom-iz-dunava-pokusao-da-izvuce-jednog-kamiondziju-iz/f12hlv9

 22. S Kostić, Optužnica protiv inspektora zbog 21 kilogram droge, Vranjske, 22 tetor 2019, https://www.infovranjske.rs/info/optu%C5%BEnica-protiv-inspektora-zbog-21-kilogram-droge

 23. S S B, Saša inspektor pušten iz pritvora, Vranjske, 24 dhjetor 2019, https://www.infovranjske.rs/info/sa%C5%A1a-inspektor-pu%C5%A1ten-iz-pritvora

 24. Intervistë me ekspertin për migracionin, Beograd, dhjetor 2020.