Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
13
Sept–Okt
2021

Izdvajamo iz sadržaja

 1. Dekripcija aplikacije za razmenu poruka pruža vredan uvid u kriminalne aktivnosti na Zapadnom Balkanu i šire.

  Uklanjanje šifrovane aplikacije za razmenu poruka Sky ECC pokazuje kako su takve platforme privlačne kriminalcima i teško ih je provaliti. Ipak, kada dođe do dekripcije, time se aktivnosti kriminalnih grupa mogu kompromitovati i razotkriju njihovi saradnici. Na Zapadnom Balkanu, podaci dobijeni od Sky ECC doveli su do otkrića o operacijama organizovanih kriminalnih grupa u regionu i njihovoj povezanosti sa državnim zvaničnicima.

  Pročitaj više

 2. Crnogorski mornari su uključeni u globalne šeme krijumčarenja droge, što šteti ugledu bogate crnogorske pomorske tradicije.

  Smeštena na Jadranskom moru, Crna Gora ima dugu pomorsku istoriju. Međutim, u odnosu na njenih 621.000 stanovnika, nesrazmeran broj crnogorskih mornara je uhapšen zbog krijumčarenja droge, uključujući nedavne velike zaplene kokaina širom sveta. Uključivanje crnogorskih mornara u globalne šeme krijumčarenja droge šteti ugledu drugih mornara, zemlje i njenoj ponosnoj pomorskoj tradiciji.

  Pročitaj više

 1. Pomorski putevi sve popularniji za krijumčarenje preko Balkana.

  COVID-19 i rat u Ukrajini poremetili su puteve krijumčarenja preko Balkana. Istovremeno, unapređenje infrastrukture kontejnerskih terminala i pristup istim (kao što su autoputevi i železničke veze) učinilo je komercijalne luke u jugoistočnoj Evropi privlačnijim za trgovinu – zakonitu i nezakonitu. Kao što je istraženo u novom izveštaju Globalne inicijative, čini se da su ove promene povećale trgovinu morskim putevima u Jadransko, Egejsko i Crno more, kao i duž reke Dunav.

  Pročitaj više

 2. Slovenija je raskršće kriminala između Balkana i centralne Evrope.

  Slovenija je obično van radara onih koji analiziraju organizovani kriminal u centralnoj i istočnoj Evropi. Međutim, ovaj članak otkriva da je ova mala alpska zemlja u srcu Evrope atraktivna lokacija za kriminalce sa Balkana, koji se u njoj skrivaju, planiraju operacije i logistiku, posluju i pretovaruju svoju nedozvoljenu robu.

  Pročitaj više

 3. Niske plate u policiji na Zapadnom Balkanu i rizik od povećane korupcije među policijskim snagama.

  Javnost očekuje mnogo od policije: da brzo reaguje na vanredne situacije; da policajci rizikuju svoje živote kako bi zaštitili njihove zajednice i sprovodili zakon; da svoj težak i opasan rad obavljaju profesionalno i dostojanstveno. Međutim, iako su očekivanja velika, plate policajaca na Zapadnom Balkanu relativno su niske. Ovaj raskorak uvećava određene rizike, uključujući korupciju. Razmatramo ovaj problem, njegov uticaj i šta se može učiniti da se on reši.

  Pročitaj više

 4. Fudbalski huliganizam na Zapadnom Balkanu otkriva veze između huliganizma, politike, nasilja i kriminala, mada se one razlikuju širom regiona.

  Neki fudbalski timovi na Zapadnom Balkanu – kako na klupskom, tako i na nacionalnom nivou – na glasu su po nasilju. Ali, koliko je ozbiljan problem i kakve su veze između navijačkog huliganizma, politike i organizovanog kriminala? Odgovori se traže u nedavnom izveštaju Globalne inicijative pod nazivom Opasne igre, u kojem se analiziraju 122 navijačke grupe fudbalskih timova u šest zemalja regiona. U ovom članku nalaze se istaknuti delovi izvedeni iz ovog istraživanja.

  Pročitaj više