Билтен на Ризици Преземете PDF

Опсерваторија на Нелегални Економии во Југо-Источна Европа

Број
13
Септ–Окт
2022

Резиме на главни поенти

  1. Ниските плати на полицијата во Западен Балкан доведуваат до ризик од зголемена корупција помеѓу полициските сили.

    Јавноста има големи очекувања од полицијата: бргу да реагираат на итни случаи; да ги ризикуваат своите животи за да ја заштитат заедницата да го спроведуваат законот; и да ја вршат својата тешка но и опасна работа на професионален начин и со интегритет. Но, иако очекувањата се високи, платите на пониските полициски службеници во Западен Балкан се релативно ниски. Овој јаз зголемува одредени ризици, вклучувајќи го и оној од корупција. Го разгледуваме овој проблем, неговото влијание и што може да се преземе за да се реши.

    Прочитај повеќе

  1. Фудбалскиот хулиганизам во Западен Балкан ги открива врски меѓу хулиганството, политиката, насилството и криминалот, иако тие се разликуваат низ регионот.

    Некои фудбалски тимови од Западен Балкан – и на клупско и на национално ниво – имаат озлогласена репутација на насилство. Но, колку е сериозен проблемот и кои се врските меѓу фудбалскиот хулиганизам, политиката и организираниот криминал? Одговорите се истражени во неодамнешниот извештај на ГИ-ТОК насловен како Опасни игри, кој анализира 122 навивачки групи на фудбалски тимови во шестте земји од регионот. Насловот дава одговор кој произлегува од ова истражување.

    RПрочитај повеќе