Bilten rizika Preuzmite PDF

Opservatorija za Ilegalne Ekonomije u Jugoistočnoj Evropi

Izdanje
6
Marta–April
2021

Izdvajamo iz sadržaja

 1. Krijumčarski čvor u nedođiji

  Da li ste ikada čuli za Gornji Vakuf - Uskoplje? U ovom neupadljivom gradu u centralnoj Bosni i Hercegovini nalazi se autoprevoznik Sičaja. U januaru 2021. godine, direktor kompanije, dobro poznati biznismen sa političkim vezama, uhapšen je zbog posedovanja 400 kilograma kanabisa. Grad je postao žarište trgovine drogom, što ukazuje na značaj logističkih čvorišta u lancima snabdevanja i vezama između dozvoljenih i nelegalnih ekonomija, kao i na veze između poslovne, političke i kriminalne elite.

  Pročitaj više

 2. Suzbijanje organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu?

  U seriji hapšenja tokom januara i februara 2021. godine, policija u Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, lišila je slobode kriminalce koje mediji dovode u vezu sa ozloglašenim kavačkim i škaljarskim klanovima iz Crne Gore. Srpski predsednik obećao je, štaviše, odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala. Uhapšeno je nekoliko važnih ličnosti, ali su u poslednji razvoj događaja umešani i pojedini predstavnici medija i policije.

  Pročitaj više

 3. Izloženost romske dece trgovini radi seksualnog iskorišćavanja.

  Trgovina decom radi seksualnog iskorišćavanja je ozbiljan problem na Zapadnom Balkanu. Romska deca predstavljaju posebno izloženu grupaciju. Oslanjajući se na informacije iz predstojećeg izveštaja GI-TOC, razmatramo zašto su romska deca toliko izložena i kako se taj problem manifestuje, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u drugim delovima Evrope.

  Pročitaj više

 4. Kurbinski ‘jastrebovi’: škola za lopove.

  Prethodnih godina, provalne krađe iz domova fudbalera i poznatih ličnosti našle su se na naslovnim stranicama medija u Španiji i Italiji. Među počiniocima je veliki broj mladih muškaraca koji dolaze iz oblasti Kurbin, u Albaniji. Istražujemo zbog čega iz ove oblasti dolazi toliko mnogo provalnika.

  Pročitaj više

 5. Mladi kao pokretači zajednice: intervju sa Omladinskim centrom Sebastija.

  Opština Kurbin, locirana u blizini grada Lač, stekla je u Albaniji i inostranstvu reputaciju završne škole za provalnike. Ovaj region se suočava sa socijalno‑ekonomskim poteškoćama, sa ograničenim legalnim mogućnostima karijere za mlade; u regionu postoji nekoliko organizacija civilnog društva (OCD). Da bi se pozabavili ovim problemom, mladi pravnik i lokalna nastavnica udružili su se da bi osnovali Omladinski centar Sebastija, OCD čiji je cilj suzbijanje stereotipa i pružanje mladima platforme za bolji život. Razgovaramo sa osnivačima i liderima Emarildom Leti i Eltonom Laskom.

  Pročitaj više

O ovom broju

Dobrodošli u šesti broj Biltena rizika koji je izdala Opservatorija ilegalnih ekonomija u jugoistočnoj Evropi Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC).

Počinjemo, kao i uvek, sa profilom žarišne tačke organizovanog kriminala u regionu, ovaj put to je malo poznati grad Gornji Vakuf-Uskoplje, u Bosni i Hercegovini. Ovo logističko čvorište postalo je žarište nakon nedavne zaplene 400 kilograma kanabisa.

Sprovedeno je, takođe, i do više značajnih akcija protiv organizovanog kriminala u zemljama Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, koje su rezultirale brojnim hapšenjima, između ostalih je uhapšen i dobro poznati vođa navijačke grupe u Srbiji. Situacija u Srbiji doživela je nekoliko preokreta, uključujući klevetničku kampanju nekih tabloida i političara protiv grupe istraživačkih novinara, što je GI-TOC osudila.

GI-TOC će uskoro objaviti jedinstveni izveštaj o trgovini decom radi seksualnog iskorišćavanja (CSEC) širom Zapadnog Balkana. U ovom izdanju predstavljamo jedan aspekt problema, konkretno iskorišćavanje romske dece, koja su posebno izložena kad je u pitanju trgovina decom radi seksualnog iskorišćavanja.

Albanski provalnici, poznati kao ‘jastrebovi’, postali su proteklih nekoliko godina čuveni po provalnim krađama u domovima poznatih, posebno fudbalera i poznatih ličnosti u Španiji i Italiji. Mnogi od ‘jastrebova’ potiču iz male, siromašne albanske oblasti Kurbin. Istražujemo zašto iz ove oblasti dolazi tako mnogo provalnika i razgovaramo sa dva direktora organizacije civilnog društva koja radi sa mladima u toj oblasti da bi ih učinila manje izloženim uticaju kriminala.

Na kraju, dajemo prikaz nedavnih publikacija koje se odnose na organizovani kriminal i korupciju na Zapadnom Balkanu i predstavljamo brojne nove izveštaje GI-TOC. Namera nam je da periodično objavljujemo takve liste i svaka sugestija je dobrodošla.

Javite nam ukoliko želite da pošaljete priču; autorima nudimo honorar. Ako imate predlog za priču ili želite da nam pošaljete povratne informacije, kontaktirajte almedina.dodic@globalinitiative.net.